Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Archive for: styczeń 2016

Spedycja oczami praktyka

W ramach współpracy naszej szkoły z firmą Drutex odbyło się spotkanie uczniów technikum spedycyjnego z Panem Tomaszem Ciersonem – wieloletnim i doświadczonym specjalistą ds. logistyki i spedycji.

Prelekcja dotyczyła zagadnień:

  • zakres pracy spedytora
  • logistyka w dużej firmie,
  • predyspozycje i kwalifikacje niezbędne do zajmowania stanowiska specjalisty ds. logistyki w firmie produkcyjnej,
  • rodzaje ryzyka towarzyszącego decyzjom specjalisty spedycji i logistyki w dużej firmie.

Spotkanie okazało się bardzo interesujące. Gość zachwycił wszystkich uczniów profesjonalną wiedzą i osobowością. Chętnie odpowiadał na liczne pytania związane z wykonywaną pracą w znanej i największej bytowskiej firmie, produkującej okna.

Zajęcia praktyczne w Kistonie

 

Klasa II technikum hotelarstwa wzięła udział w wizycie studyjnej w hotelu Kiston. Podczas spotkania uczniowie zapoznali się z działalnością obiektu, działaniami marketingowymi, a także z bogatą ofertą proponowanych pakietów, atrakcji i zabiegów. Przeprowadzone zostały warsztaty związane z wypełnianiem dokumentacji hotelowej. W trakcie drogi do hotelu uczniowie prezentowali walory turystyczne okolicznych miejscowości, następnie otrzymali karty pracy, które miały na celu sprawdzenie wiedzy z zakresu turystyki i hotelarstwa.

III KONKURS TWÒRZIMË W RODNY MÒWIE

Regulamin konkursu

REGULAMIN KONKURSU TWORZYMY W RDNEJ MOWIE (1)

ZAPRASZAMY!

Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie

Rozpoczęła się kolejna sesja egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie dla uczniów techników. Część pisemna dla wszystkich zdających odbyła się 14 stycznia, a w dniach 15 stycznia – 23 stycznia odbywać  się będzie część  praktyczna.
W dniu 30 marca 2016 r. okręgowa komisja egzaminacyjna przekaże do szkół świadectwa potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

 

 

I Sztafeta Kulinarna Agencji Rynku Rolnego dla Uczniów Szkół Gastronomicznych woj. pomorskiego

W imieniu Dyrektora Oddziału Terenowego ARR w Gdyni Eugeniusza Dańczaka nasza Szkoła została zaproszona do udziału I Sztafecie Kulinarnej Agencji Rynku Rolnego dla Uczniów Szkół Gastronomicznych woj. pomorskiego biorących udział w szkoleniu i warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich z zakresu kuchni tradycyjnej. Sztafeta odbyła się w Powiatowym Zespole Szkół  w    Sierakowicach w dniu 17.12.2015 r.

Konkurs został przeprowadzony  w dwóch etapach: test wiedzy z zakresu gastronomii i produktów regionalnych oraz część praktyczna podczas, której uczniowie musieli przygotować tatar wołowy, zupę jednogarnkową i racuchy. Rywalizacja była zacięta, ale nie zabrakło dobrego humoru i świetnej zabawy. Na zakończenie uczniowie otrzymali nagrody i dyplomy. Zdobyte doświadczenie będzie procentować podczas następnych konkursów i egzaminów zawodowych.

Inspekcja Transportu Drogowego

Z inicjatywy nauczycieli przedmiotów zawodowych i dyrektora szkoły, 13 stycznia w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Stanisława Staszica odbyło się spotkanie uczniów klasy I Technikum Spedycji z inspektorami Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego w Gdańsku, oddział w Człuchowie. Zaproszeni goście przedstawili uczniom m.in. zasady przewozu ładunków niebezpiecznych oraz czas pracy kierowców. Omówili jak na co dzień wygląda ich praca, jakie są zadania i sposoby realizacji działań Inspekcji Transportu Drogowego.

Okazało się, że wymaga ona dużej znajomości prawa oraz przepisów obowiązujących w umowie ADR (międzynarodowa konwencja dotycząca drogowego przewozu towaru i ładunków niebezpiecznych). Atrakcją dla uczniów było zwiedzanie radiowozu ITD. Mogli go obejrzeć wewnątrz, poddać się pomiarowi alkomatem oraz założyć specjalne czapki pracowników ITD. Spotkanie zakończyły wspólne zdjęcia oraz drobne upominki rozdane przez naszych gości. To było bardzo ciekawe i owocne doświadczenie, które wzbogaciło naszą wiedzę o specyfice zawodu spedytor.

Dar serca

Dnia 7 i 8 stycznia 2016 roku uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  wypiekali przepyszne słodkie bułeczki, które następnie sprzedawali. Słodkości kupowali uczniowie i  nauczyciele. Pieniądze ze sprzedaży wypieków przeznaczone zostały na WOŚP. Z naszej akcji zebraliśmy około 350 zł. Przedsięwzięcie okazało się wyjątkowo udane. Wypiekaniu ciast towarzyszył dobry humor i świetna zabawa. Uczniom, nauczycielom i samorządowi szkolnemu zaangażowanym w akcję serdecznie dziękujemy za współpracę. Mamy nadzieję że bułeczki  smakowały.  Jesteśmy dumni i dziękujemy za „dar serca”.

X Zakrzewski Sejmik Młodzieżowy

W dniach 4-5 grudnia, czworo naszych uczniów (Marcin Gross, Justyna Retka, Marek Szymanowski, Bartłomiej Jerszewski ) wzięło udział w X Zakrzewskim Sejmiku Młodzieżowy. Hasło tegorocznego sejmiku brzmiało: Wielkość jest w nas.


Sejmik rozpoczął się uroczystym otwarciem, gdzie serdecznie powitano naszą szkołę. W godzinach popołudniowych uczestniczyliśmy w zajęciach warsztatowych w grupach i panelach dyskusyjnych, gdzie mogliśmy zgłębiać wiedzę na wykładzie Pani Felicji Baska-Borzyszkowskiej o życiu Bolesława Domańskiego i historii Krajny.  Ponadto rozwijaliśmy talenty artystyczne. Wykonywaliśmy tradycyjne  malunki na szkle  o tematyce sakralnej, a także nauczono nas wykonywać kwiaty z bibuły. W przerwach mieliśmy okazję wziąć udział w zajęciach tanecznych Pani Katarzyny Ratajczak-Toczek i Pani Aliny Werochowskiej, na których pokazano nam m.in. Belgijkę, tańce kaszubskie, średniowieczny taniec dworski oraz improwizowaną scenkę teatralną. Ten dzień zakończył się wieczorem artystycznym.
Następny dzień rozpoczął się uroczystą Mszą Św. w Kościele Parafialnym w Zakrzewie. Po mszy udaliśmy się na grób ks. dr. Bolesława Domańskiego, gdzie złożyliśmy kwiaty. Po odczytaniu Odezwy Młodzieży zaproszono nas do Domu Polskiego, gdzie w Sali Rodła rozpoczęła się druga część Sejmiku. Podsumowywała ona wypracowane dzień wcześniej wnioski, które dotyczyły głównego tematu tegorocznych obrad. Poszczególne grupy wiekowe zaprezentowały również pokazy artystyczne. Debatę młodzieży zakończono uchwałą Sejmiku i poczęstunkiem dla gości.
Podczas sejmiku w Zakrzewie reprezentowaliśmy naszą szkołę już po raz drugi. Zaproszenie na to wydarzenie jest dla nas ogromnym wyróżnieniem i okazją do poznania nowych ludzi. Mamy nadzieję, że za rok będziemy mogli ponownie w nim uczestniczyć.