Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Archive for: styczeń 2018

I Powiatowy Konkurs „Prawa Konsumenta”.

Nasza szkoła we współpracy ze Starostwem Powiatowym organizuje I Powiatowy Konkurs „Prawa Konsumenta”.

Uczestnicy:

  • gimnazja i szkoły ponadgimnazjalne – praca twórcza (dowolna forma i technika o kompozycji płaskiej, np. pastele, kredki, farby, collage, witraż, opowiadanie, ………)
  • szkoły ponadgimnazjalne – test wiedzy konsumenckiej

Terminy:

  • oddawanie prac do 9.03.2018r.
  • test – 13.03.2018r. godz.9.00 w ZSE-U w Bytowie
  • ogłoszenie wyników – 13.03.2018r.

Zgłoszenia prosimy kierować do nauczycieli przedmiotów zawodowych: Katarzyna Koterba, Beata Knuth, Magdalena Lubańska.

Zachęcamy do wzięcia udziału, przewidziane cenne nagrody!

Egzamin próbny z kwalifikacji A.36

9 I odbył się egzamin próbny z kwalifikacji A.36 dla klas IV A i B TE.  Autorką zadań jest koordynator Pani Barbara Mikutra-Turek z Zespół Szkół nr 2 w Rzeszowie.

Etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

8 stycznia w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni, odbył się Etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. W X jubileuszowej edycji olimpiady naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy III HOT/TOT Emila Kotz która zajęła zaszczytne II miejsce.

Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu składającego się z 60 pytań z zakresu szerokiej wiedzy hotelarskiej z uwzględnieniem tematu wiodącego Nietypowe obiekty noclegowe oraz ze znajomości branży i aktualnej sytuacji na rynku hotelarskim i turystycznym. Z niecierpliwością oczekujemy na decyzję Komitetu Głównego Olimpiady, który spośród ponad 300 uczestników zawodów okręgowych w 9-ciu okręgach w Polsce wyłoni 30 finalistów zawodów centralnych.

Emilii gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Ekonom na 5

W corocznym rankingu Perspektyw i Rzeczpospolitej (uznawanym przez MEN) nasze Technikum zajęło 5 miejsce w woj. pomorskim i zdobyło srebrną tarczę, mieszcząc się w elitarnym klubie najlepszych szkół w Polsce.

Srebrną tarczą szczycimy się już od trzech lat, wcześniej mieliśmy brązowe tarcze.

Ten bez wątpienia duży sukces jest zasługą nauczycieli i samych uczniów, którym zależy na rozwoju i wynikach swojej pracy.

 

RANKING TECHNIKÓW 2018

 

 

Etap okręgowy V Olimpiady Wiedzy o Turystyce

4 stycznia 2018 r odbył się w Gdyni okręgowy etap V Olimpiady Wiedzy o Turystyce, w którym wzięły udział dwie nasze uczennice: Justyna Durawa z IV TOT i Kinga Krywiak z III TOT. W ciągu 150 minut uczennice musiały rozwiązać test teoretyczny i wykonać zadanie praktyczne. Wyniki II etapu konkursu znane będą najwcześniej za miesiąc. 30 najlepszych uczniów z Polski zakwalifikuje się do III centralnego etapu konkursu, który odbędzie się w kwietniu w Spale.

Piąta, jubileuszowa edycja Olimpiady (wpisanej na listę olimpiad MEN) realizowana jest pod hasłem „Turystyka folklorystyczna – barwy regionu”. Ma na celu zainteresowanie uczestników dziedzictwem kulturowym regionu, z którego się wywodzą, zainteresowanie ich własnymi „korzeniami” poprzez poznanie, kontakt z rdzennymi mieszkańcami i ich kulturą oraz aktywne i świadome uczestnictwo w życiu kulturalnym, a także popularyzowanie lokalnej sztuki, muzyki, gwary, rzemiosła, tańca, zwyczajów, obrzędów itp. Zadaniem uczestników podczas etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Turystyce będzie zaprezentowanie zasobów i walorów kulturowych swojego regionu, a także lokalnych produktów i atrakcji turystycznych z zakresu kultury ludowej. Zasoby kultury ludowej stanowią zarówno materialne, jak i niematerialne (folklor) elementy jej dziedzictwa.

KONKURS NA NAJLEPSZE ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA

       W Polsce piernik początkowo znany był pod nazwą miodownik, a było to ciasto chlebowe na bazie mąki i miodu, którego początki wypiekania są datowane na XIII wiek. Jego cechą charakterystyczną było to, że dojrzewało przez lata w piwnicach. Przygotowywanie piernikowego ciasta zajmowało wiele czasu i wyrabiano je tylko raz w roku: zimą. Następnie zamykano je w piwnicy na 12 miesięcy i przed kolejnymi bożonarodzeniowymi świętami kończono przyrządzanie ciasta.
W naszej szkole, zgodnie z tradycją, po raz kolejny odbył się konkurs na Najlepsze świąteczne ciasteczka i pierniki. Uczniowie wykazali się dużą inwencją twórczą i zapałem w czasie ich dekorowania. 21 grudnia nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu.

Jury w skład którego weszli nauczyciele i dyrekcja szkoły przyznali:
I miejsce Anna Treder, Samanta Czapiewska, Wiktoria Czapiewska 
II miejsce Justyna Patelczyk, Marta Ciechanowicz, Dominika Lublewska
III miejsce Monika Michalke, Kinga Hendrych, Weronika Flisikowska 
Pachnące świętami pierniki i ciasteczka sprzedano na aukcji charytatywnej, z której zysk przekazano na WOŚP. Wszystkim dziękujemy za okazane serce.