Kozy sprawczyniami odkrycia właściwości kawy .
Legenda mówi, że kawa została wynaleziona przez kozy w Etiopii. Ich pasterz, pasł leniwie kozy na łące . Nagle zauważył ich dziwne pobudzenie . Obserwował kozy próbując odgadnąć , skąd bierze się ich niespotykana do tej pory nadpobudliwość. Nagle zauważył, że jedna z nich podszczypuje i zjada dziwne jagody. Chcąc sprawdzić, jakie to owoce – ostrożnie sam ich spróbował . Był to krzak kawowca. Chwile potem sam poczuł pobudzenie .
Tak odkryto cudowne właściwości kawy.
W dniach 17 i 18 marca 2018 r. uczniowie Technikum Żywienia oraz Technikum Turystycznego i Hotelarskiego wzięli udział w Kursie Baristy I stopnia .
W pierwszym dniu kursu dowiedzieliśmy się przede wszystkim o historii kawy, o uprawie kawy na całym świecie, o metodach jej zbioru, obróbce ziaren a także o zasadzie 4 M.
W drugim dniu rozmawialiśmy o cechach idealnego espresso, o technikach przygotowania i parzenia kawy . Parzyliśmy kawę w różny sposób np. w expressie wysoko- i niskociśnieniowym oraz tygielku ( kawa po turecku ) . Poznaliśmy również wiele rodzajów kaw po włosku np. espresso , latte machiato , cappuccino.