Już po raz kolejny Monika udowodniła, że ma niesamowity talent
i smykałkę do gotowania zdobywając II miejsce w konkursie Kulinarny Puchar Regionu, który odbył się 9 października br. w Słupsku.
Wraz z Moniką do walki o nagrody i punktowane miejsca stanęli uczniowie ze szkół z Kościerzyny, Sierakowic i Słupska. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie dwóch dań z produktów regionalnych, ale w nowoczesnej odsłonie. Trzyosobowe jury oceniało pracę młodych kucharzy. Punktowano m.in. organizację pracy, higienę produkcji, stopień trudności potrawy, dekorację i sposoby podania oraz walory smakowe.
Potrawy, które zapewniły uczennice II miejsce, to:
Polędwica z dorsza z crustem z ziół, puree z pietruszki,
mini gołąbki nadziewane kaszą gryczaną i orzechami,
grillowane warzywa, sos cytrynowy
Zielony biszkopt przekładany musem czekoladowym
w asyście musu śliwkowo – malinowego
Zwyciężczyni konkursu serdecznie gratulujemy sukcesu J