Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Hotelowe inspiracje

Założyć własną firmę czy pracować na etacie? Jak dbać o bezpieczeństwo? Jakie cechy powinien mieć przedsiębiorca i pracownik? Czy ja je mam? Co jest istotne w relacjach szef-pracownik? Na takie pytania próbowaliśmy odpowiedzieć my – uczniowie klasy II technikum hotelarstwa i obsługi turystycznej w trakcie wycieczki do Gdańska.

Wycieczka była podzielona na dwie części: wizytę w  Klubogalerii „Bunkier” oraz zajęcia warsztatowe w hotelu Hampton by Hilton i Craft Beer Central Hotel.

Pani Sylwia Pryzińska, właścicielka klubu Bunkier, opowiedziała nam dlaczego i jak założyła własną firmę, omówiła wady i zalety pracy w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, podała praktyczne wskazówki dotyczące organizacji pracy, tworzenia relacji z pracownikami i klientami. Spotkanie z Panią Sylwią można podsumować stwierdzeniem: „Warto ryzykować by realizować własne marzenia”.

Bardzo inspirujące były także spotkania z pracownikami hoteli i zajęcia praktyczne. W hotelu Hampton by Hilton pracowaliśmy w grupach jako pracownicy  recepcji, restauracji i housekeepingu. W Central Hotelu przygotowywaliśmy salę konferencyjną oraz nakrywaliśmy stół, przy którym następnie wspólnie zjedliśmy dwudaniowy obiad serwowany przez nasze koleżanki.

Menedżerowie hoteli przedstawili tendencje na rynku pracy branży HGT  i nie mamy wątpliwości, że najważniejsze są profesjonalizm, zaangażowanie i znajomość języków obcych.

Za hotelowe inspiracje dziękujemy Fundacji Inspirujące Przykłady i jej Prezesowi Panu Leszkowi Szmidtke. Dzięki tej wycieczce przekonaliśmy się, że wybrany przez nas kierunek nauki daje ogromne możliwości pracy i rozwoju zawodowego.

Comments are closed.