Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

TŁUSTY CZWARTEK!

Skąd wzięły się pączki? Początki  pączków sięgają starożytnego  Rzymu oraz  Bliskiego Wschodu. Tam właśnie popularna była potrawa z ciasta drożdżowego, ale bardziej przypominająca ciasto na chleb. Wypiekano z niego okrągłe bułeczki ze słoniną w środku. Takie pączki jadano również później w Polsce, w czasie zapustów.
W Polsce pączki pojawiły się w XV/XVI wieku, ale wówczas jeszcze nazywano je kreplami; słowo pochodzi od niemieckiego Krapfen, którym określano smażone na oleju bułki.
Zgodnie z tradycją również uczniowie TŻiUG przygotowują faworki i pączki w tłusty czwartek a smakowity zapach roznosi się po szkole 🙂

Comments are closed.