W sobotę 6 listopada w partnerskiej Szkole Zawodowej na Rugii odbył się 14 konkurs kulinarny o Puchar Starosty Rugii. Po raz pierwszy do rywalizacji w tym konkursie stanęły uczennice naszej szkoły.
Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu, rozpoznaniu produktów oraz przygotowaniu 4-daniowego menu dla 8 osób i obsłudze konsumenta. Do rywalizacji przystąpiło 7 drużyn reprezentujących najbardziej renomowane restauracje i hotele na wyspie Rugii oraz uczennice naszej szkoły z klasy IV TZiUG:
Weronika Felska – sporządziła menu składające się z następujących potraw:
Przystawka zimna
Carpaccio z kaczki skropione sosem z porto i malin z musem z wątróbki
Zupa
Zupa rybna z akcentem kokosu
Dani główne
Comber z sarny z aksamitnym sosem śliwkowym w połączeniu z pieczarkami i listkami szpinaku na puree z pieczonej dyni
Przystawka
Słodkie trio – puree z gruszki, pasta z camembertu i temperowana czekolada w towarzystwie karmelizowanej figi
Marta Reca – jej zadaniem było nakrycie stołu bankietowego na uroczystą kolację dla 6 osób i kompleksowa obsługa gości podczas przyjęcia.
Uczennice oprócz umiejętności praktycznych musiały wykazać się wiedzą teoretyczną z przedmiotów zawodowych oraz dobrą znajomością języka niemieckiego. Udział w konkursie okazał się dla nich ogromnym przeżyciem i niezapomnianym doświadczeniem .W rezultacie zdobyły 4 miejsce, a nasza szkoła otrzymała już zaproszenie do udziału w przyszłorocznym konkursie.