Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Szkolenie i pokaz kulinarny prowadzony przez szefów kuchni ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Kucharze.PL

We wtorek 16 listopada uczniowie klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu i pokazie kulinarnym prowadzonym przez szefów kuchni ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Kucharze.PL. – pana Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka.  Akcja zorganizowana jest pod patronatem Agencji Rynku Rolnego. Celem szkolenia jest propagowanie polskiej wołowiny i tradycji kulinarnych. Młodzież z zainteresowaniem oglądała mistrzów przy pracy, chłonąc wiedzę i pogłębiając swoje zainteresowania kulinarne.

Kilkoro z nich razem z panem Andrzejem przygotowywało potrawy z wołowiny min. tatar wołowy po gdańsku, flaki wołowe i zimową zupę na wołowinie. Uczniowie ci już w grudniu wezmą udział w międzyszkolnym konkursie dotyczącym potraw z wołowiny. W trakcie szkolenia pan Krzysztof prowadził quiz z wiedzy teoretycznej dotyczący gastronomii. Uczniowie, którzy wykazali się znajomością fachu otrzymywali ciekawe nagrody rzeczowe. Na zakończenie zajęć mogliśmy spróbować pysznych potraw z wołowiny. Mniam

Działania promujące żywność tradycyjna przez ARR w 2015 roku

Comments are closed.