W środę 8 czerwca w naszej szkole już po raz trzeci odbył się konkurs kulinarny o tytuł „Master Chef Ekonoma”. Na konkurs wpłynęło prawie 60 zgłoszeń, a do ścisłego finału zakwalifikowało się 6 osób. Rywalizacja była zacięta, ale wyrównana. Tematem konkursu była potrawa, której składnikiem obowiązkowym był burak.
W skład jury weszli właściciele i szefowie kuchni najlepszych bytowskich restauracji, tj. właściciel restauracji „Jaś Kowalski”, pan Jarosław Rahn, właściciel restauracji „W Zamku”, pan Ireneusz Kuzimiński oraz szef kuchni z restauracji „Stacja smaków”, pan Mariusz Sulikowski. Rozstrzygnięcie kulinarnych zmagań nie było łatwe, ale zwycięzcy zostali wyłonieni:
I miejsce Maciej Gostomski kl. I TŻiUG – LASAGNE Z DYNI I BURAKA Z CIASTECZKIEM ORZECHOWYM I ANANASEM KARMELIZOWANYM W MIODZIE Z ROZMARYNEM
II miejsce Mateusz Stanisławski kl. III TŻiUG – ŁOSOŚ KARMELIZOWANY W SOKU Z BURAKA, PODANY NA PUREE Z GROSZKU
III miejsce Agata Wiszowata kl. II TŻiUG – BURACZANE PIEROGI Z ZIOŁOWYM SERKIEM, RUKOLĄ I SOSEM MIĘTOWYM
Zwycięzcom gratulujemy a jury dziękujemy za ufundowanie cennych nagród!