22 września 2016 r. w Warszawie odbył się VI finał ogólnopolskiego konkursu „Gotuj lokalnie” organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. W kulinarnych zmaganiach udział wzięło 12 ekip dwuosobowych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. III TŻiUG; Agata Wiszowata i Aleksandra Reschka.
Nasz zespół przygotował:
- Danie główne: Antrykot wołowy marynowany w pieprzu i oliwie, podany z aromatyczną kaszą pęczak, karmelizowanym ananasem i musem marchewkowo-pomarańczowym
- Przystawka: Polędwica wołowa z pieczonymi burakami, karmelizowaną szalotką i musem borówkowym
Prace uczniów oceniało znakomite jury w skład którego wchodzili m.in. Jarosław Walczyk – (szef kuchni warszawskiej restauracji Strefa i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni) oraz Marcin Budynek (szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej)
Agata i Ola zajęły piąte miejsce . Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!!!