Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

5 -te miejsce w konkursie ogólnopolskim

22 września 2016 r. w Warszawie odbył się VI finał ogólnopolskiego konkursu „Gotuj lokalnie” organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. W kulinarnych zmaganiach udział wzięło 12 ekip dwuosobowych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. III TŻiUG; Agata Wiszowata i Aleksandra Reschka.

Nasz zespół przygotował:

  1. Danie główne: Antrykot wołowy marynowany w pieprzu i oliwie, podany z aromatyczną kaszą pęczak, karmelizowanym ananasem i musem marchewkowo-pomarańczowym
  2. Przystawka: Polędwica wołowa z pieczonymi burakami, karmelizowaną szalotką i musem borówkowym

Prace uczniów oceniało znakomite jury w skład którego wchodzili m.in. Jarosław Walczyk – (szef kuchni warszawskiej restauracji Strefa i prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni) oraz Marcin Budynek  (szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej)

Agata i Ola zajęły piąte miejsce . Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!!!

Comments are closed.