W sobotę 19 listopada w partnerskiej Szkole Zawodowej na Rugii odbył się 15 konkurs kulinarny o Puchar Starosty Rugii. Po raz drugi zaproszono nas do rywalizacji. Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu, rozpoznaniu produktów oraz przygotowaniu 4-daniowego menu dla 8 osób w konkursie udział wzięła młodzież z najbardziej renomowanych restauracji na wyspie Rugii oraz nasza uczennica z klasy II TŻiUG Hanna Szczerba, która sporządziła menu składające się z następujących potraw:
Przystawka zimna- Śledź w trzech smakach na bazie z pumpernikla
Zupa- Consomme z ravioli nadziewanym porem i szpinakiem
Danie główne- Rumsztyk z sosem piwnym podany na puree francuskim z kapustą i dynią w otoczeniu boczniaka mikołajkowego
Deser- Mus z kaszy manny w czekoladzie z sosem śliwkowym i karmelizowanym jabłkiem
Wszystkie receptury potraw konkursowych opracowała uczennica IV klasy Agnieszka Pluto Prądzińska, która miała reprezentować nasza szkołę w tym konkursie. Niestety z przyczyn zdrowotnych, nie mogła wziąć udziału i trzeba było szukać godnego zastępcy. Spośród wielu uczniów technikum żywienia Wybraliśmy Hanię Szczerba, która bez wahania podjęła się tego wyzwania.
Udział w konkursie był dla niej szkołą życia, ponieważ na przygotowanie miała zaledwie trzy dni.
Hania zauroczyła jury wspaniałymi daniami, ale też prawdziwą pasją do gotowania oraz uśmiechem na twarzy. Udział w konkursie okazał się ogromnym przeżyciem i niezapomnianym doświadczeniem. W rezultacie Hania zajęła III miejsce oraz otrzymała atrakcyjne nagrody: puchar, 100 euro i profesjonalny zestaw do carvingu.
Gratulujemy i czekamy na kolejne sukcesy.