Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Dział kulinarny

SZKOLENIE SUSHI NIE POSZŁO NA MARNE!

Po odbyciu kursu uczniowie kl. II TŻiUG na zajęciach w pracowni gastronomicznej przygotowywali samodzielnie sushi.

Sushi  oznacza nie tylko samą potrawę, ale także sposób przygotowywania i serwowania ryb i owoców morza (często surowych), oraz  warzyw na specjalnie przygotowanym ryżu. Oto fotorelacja.

KURS BARISTY W EKONOMIE !

Barista to ekspert w dziedzinie profesjonalnego parzenia kawy i sporządzania napojów kawowych. To nie tylko zawód ale jednocześnie pasja. Barista posiada rozległą wiedzę o różnych gatunkach kaw, jej jakości, sposobach przygotowywania i podawania. W naszej szkole po raz kolejny odbył się kurs podczas którego młodzież zdobyła certyfikaty baristy I stopnia 🙂

PRZYGOTOWANIA PEŁNĄ PARĄ!

Już od września Zuzia i Agata pod czujnym okiem pani Marzeny i pani Sylwii oraz szefa kuchni restauracji Stacja Smaku przegotowują się do Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego o Puchar Starosty Rugii. Pomysłów na zdobycie pierwszego miejsca jest wiele i ciężko pracujemy, a Wy drodzy czytelnicy życzcie nam powodzenia 🙂

Targi Gastronomiczne Food-to-Go

Targi  Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO to najważniejsze wydarzenie w branży gastronomicznej na Pomorzu, które odbywa się cyklicznie już od kilku lat. W tym roku uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych mieli możliwość uczestniczenia w tej wystawie. Młodzież z wielkim zaciekawieniem przyglądała się pokazom kulinarnym i zwiedzała wystawy nowoczesnych sprzętów gastronomicznych. Niewątpliwie to doświadczenie poszerzyło i ugruntowało ich wiedzę z przedmiotów zawodowych. Punktem dodatkowym wycieczki było zwiedzanie stadionu Energa Gdańsk.

Gotuj lokalnie w Warszawie

Master Chef Ekonoma

Pasowanie na kucharza

Po raz drugi w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Bytowie odbyło się pasowanie uczniów na kucharzy. Uroczystość przebiegała pod hasłem: „Zawód z pasją życie ze smakiem”. Uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ślubowali, że będą pilnie się uczyć i rozwijać swoje pasje kulinarne. Młodzież po raz pierwszy założyła czepki kucharskie oraz otrzymała pamiątkowe rękawice kuchenne. Na galę zostali zaproszeni rodzice, przedstawiciele lokalnych restauracji i dyrekcja szkoły. Uczniowie klasy drugiej uświetnili to wydarzenie przygotowując część artystyczną i słodki poczęstunek w postaci przepysznego tortu.

_DSC3876 _DSC3730 _DSC3745 _DSC3748 _DSC3755 _DSC3772 _DSC3792 _DSC3801 _DSC3802 _DSC3806 _DSC3817 _DSC3835 _DSC3836 _DSC3846

I Sztafeta Kulinarna dla szkół gastronomicznych

W imieniu Dyrektora Oddziału Terenowego ARR w Gdyni Eugeniusza Dańczaka nasza Szkoła została zaproszona do udziału I Sztafecie Kulinarnej Agencji Rynku Rolnego dla Uczniów Szkół Gastronomicznych woj. pomorskiego biorących udział w szkoleniu i warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich z zakresu kuchni tradycyjnej. Sztafeta odbyła się w Powiatowym Zespole Szkół  w    Sierakowicach w dniu 17.12.2015 r. Konkurs został przeprowadzony  w dwóch etapach: test wiedzy z zakresu gastronomii i produktów regionalnych oraz część praktyczna podczas, której uczniowie musieli przygotować tatar wołowy, zupę jednogarnkową i racuchy. Rywalizacja była zacięta, ale nie zabrakło dobrego humoru i świetnej zabawy. Na zakończenie uczniowie otrzymali nagrody i dyplomy. Zdobyte doświadczenie będzie procentować podczas następnych konkursów i egzaminów zawodowych.

DSC_0409 DSC_0422 DSC_0426 DSC_0445 DSC_0496 DSC_0498 DSC_0568 DSC_0569 DSC_0575 DSC_0590 DSC_0608 DSC_0609 DSC_0627

Finał ogólnopolskiego konkursu ”gotuj lokalnie” w Warszawie

16 października 2015 r. w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Gotuj lokalnie”. W kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 70 zgłoszeń. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. III TŻiUG: Agnieszka Pluto-Prądzyńska i Anna Warnke. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.

Prace uczniów oceniało znakomite jury:

  • Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej
  • Giancarlo Russo – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej
  • Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej.

Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Mimo iż, dziewczęta nie zajęły miejsca na podium, cieszy fakt, że zostały finalistkami tak trudnego konkursu. Dodatkową atrakcją były pokazy sztuki kulinarnej szefów kuchni wchodzących w skład jury. Zdobyte doświadczenie i wiedzę uczennice wykorzystają w innych konkursach oraz na egzaminie zawodowym.

_DSC1863 _DSC1630_DSC1644_DSC1688_DSC1743_DSC1794_DSC1816_DSC1886_DSC1615_DSC1920

Niezapomniane chwile w naszej pracowni

_DSC7979 DSC_0547 SAM_1108 DSC_0607

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *