-
-
Dnia 14 czerwca w siedzibie Starostwa Powiatowego w Bytowie miało miejsce uroczyste wręczenie nagród w konkursie na najlepszy biznesplan. O nagrodę w konkursie ubiegało się 25 osób. Najlepsza okazała się praca Malwiny Klejna z TŻiGD z naszej szkoły, druga w kolejności była Agnieszka Zblewska z ZSOiT Miastko, trzecie miejsce zajęła Anna Dykier z TE także od nas. Laureatka konkursu Malwina Klejna opisała pomysł na Restaurację „Kaszubskie klimaty”. Jak wskazuje sama nazwa menu restauracji będzie bogate w lokalne dania kuchni kaszubskiej. W lokalu będzie można również zorganizować imprezy okolicznościowe i taneczne. Natomiast Anna Dykier wpadła na pomysł założenia ośrodka szkolenia psów i ich właścicieli „Cztery łapy”. Firma będzie prowadziła szkolenia indywidualne i grupowe. W ośrodku będzie można skorzystać z usług psiego przedszkola dla szczeniaków, przeszkolić swojego pupila na kursie posłuszeństwa, psa stróżującego bądź obronnego. Poza tym dostępna będzie usługa szkolenia behawioralnego. Laureatki otrzymały bony towarowe na zakup sprzętów informatycznych o wartości odpowiednio za I miejsce – 1.800zł, II miejsce – 1350zł i III – 500zł. Konkurs został zorganizowany w ramach projektu unijnego „W zawodzie jak ryba w wodzie” w celu wykreowania wśród młodzieży postaw przedsiębiorczych oraz podniesienia jej poziomu wiedzy z zakresu zakładania i prowadzenia własnej firmy. Druga tura konkursu odbędzie się w przyszłym roku szkolnym. Konkurs został ogłoszony w marcu i składał się z kilku etapów. Na początku wszyscy zainteresowani złożyli swoje pomysły na firmę wraz z uzasadnieniem profilu działalności. Spośród złożonych ofert kapituła konkursu wybrała 20 najwyżej ocenionych prac, które zakwalifikowały się do dalszego etapu. Ich autorzy zostali skierowani na weekendowe szkolenie wyjazdowe do Ustki, które obejmowało zagadnienia związane z zakładaniem i prowadzeniem własnej firmy, prawem pracy, ubezpieczeniami społecznymi, podstawami marketingu oraz biznesplanu. Ponadto każdy z uczniów skorzystał z trzech godzin indywidualnego doradztwa z zakresu przygotowania i tworzenia biznesplanu. Po przeszkoleniu uczniowie złożyli biznesplany. Komisja konkursowa przy weryfikacji brała pod uwagę: Wykonalność przedsięwzięcia (dostępność zasobów, możliwość pozyskania rynków zbytu – racjonalność oszacowania liczby potencjalnych klientów w stosunku do planów przedsięwzięcia, płynność finansowa); Operacyjność (przejrzystość, prostota, zrozumiałość założeń); Racjonalność (realność przyjętej polityki cenowej oraz prognozowanej sprzedaży, realność projektowanych produktów/usług i możliwość ich realizacji); Trwałość (szansa powodzenia przedsięwzięcia i utrzymania się firmy na rynku); Kompletność (całość opisu przedsięwzięcia).