Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Archive for: czerwiec 2019

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2018/2019

Europejskie Centrum Solidarności

Dnia 3 czerwca wybraliśmy się na wycieczkę do Gdańska. Znaleźliśmy się w centrum wydarzeń istotnych dla naszego kraju. Udaliśmy się do Europejskiego Centrum Solidarności, gdzie od wczesnych godzin rannych gromadziło się mnóstwo ludzi, dla których wspomnienie 30-lecia pierwszych, częściowo wolnych wyborów w Polsce było ważną rocznicą. Audioprzewodnik wprowadził nas w czasy stanu wojennego 1981 r., ulotek rozdawanych na ulicy, pojazdów milicyjnych, wizyty Jana Pawła II na Zaspie czy w końcu w czasy Okrągłego Stołu. Nasz pobyt w ECS uwieczniliśmy, tak jak inni zwiedzający, napisami na białych i czerwonych karteczkach, tworzących olbrzymie hasło „Solidarność”.

Kolejna część naszej wycieczki miała już charakter integracyjny 🙂

Klasa I TŻiUG

Erasmus +

Podsumowaliśmy  tegoroczny projekt Erasmus +. Uczestnicy zagranicznych staży opowiadali o swoich wrażeniach z pobytu w Preston w Anglii, Valencii w Hiszpanii  i Schmalkalden w Niemczech. Słowa były poparte obrazem,  każda grupa przygotowała prezentację multimedialną oraz plakaty ze zdjęciami. Uczestnictwo w stażu daje możliwość  poznania obcego kraju od podszewki. Uczniowie podkreślali korzyści z miesięcznego pobytu za granicą, gdzie oprócz ciężkiej pracy mieli okazję zwiedzić spoooory zakątek ziemii. Dzięki pobytowi za granicą poszerzyli swoje horyzonty,  zbudowali sieć znajomości,  chłonęli język, zetknęli się z różnymi kulturami, inną mentalnością. Dzięki zdobytemu doświadczeniu będą mieli wiele do powiedzenia, zarówno w życiu zawodowym jak i prywatnym. Wszystkiemu przysłuchiwali się przede wszystkim uczniowie klas drugich, którzy zdobędą swoją szansę w przyszłym roku, opiekunowie staży, nauczyciele.  Swoją obecnością zaszczycili nas także naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu p.Dariusz Glazik oraz kierownik Działu Usług Rynku Pracy p.Natalia Burandt. Słowa uznania wyraził także wicestarosta Powiatu Bytowskiego  p.Roman Ramion. 

„Superhandlowiec Ekonoma”

Kasia,  Ola,  Weronika,  Laura,  Asia,  Kacper czy Czarek? Na kogo stawiacie? W naszej szkole odbył się trzeci już konkurs „Superhandlowiec Ekonoma” . Najpierw ochotnicy zmagali się z testem teoretycznym i na jego podstawie do finału dostała się ta właśnie siódemka. Ich zadaniem w finale  było wyliczenie cen,  przyjęcie dostawy,  przygotowanie dokumentacji,  ekspozycja towaru… Jeden błąd może przekreślić drogę do wygranej.  Komu się udało? Kto opanował stres i pokonał konkurencję? Wyniki już w środę podczas uroczystości zakończenia roku szkolnego. 

Hotel Puro i PROT

Uczniowie III i II klasy technikum obsługi turystycznej i technikum hotelarstwa odwiedzili Hotel Puro Gdańsk i Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną.

Uczniowie zapoznali się z ofertą hotelu, poznali strukturę organizacyjną zakładu. Mieli możliwość rozmowy z pracownikami i obserwacji pracy pracowników na różnych stanowiskach m.in. w recepcji, restauracji, pracę pań pokojowych. Poznali również nowe technologie wykorzystywane w hotelu do zarządzania urządzeniami w pokoju m.in. tablet sterujący klimatyzacją, telewizorem, zasilaniem i służący do komunikacji z recepcją czy restauracją. Poznali działanie kiosku do check-in’u (urządzenie do samodzielnej rejestracji gościa w hotelu). Twórcy hotelu cenią dobrych projektantów i kolekcjonują prace młodych artystów. Poprzez swój design popularyzują sztukę i opowiadają o tym, co otacza Hotel.

W Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej uczniowie poznali działania stowarzyszenia, a także poznali zadania Informacji Turystycznej. Wysłuchali prelekcji Barbary Makurat omawiającej inicjatywy PROT.

Master Chef Ekonoma

Master Chef Powiatu Bytowskiego jest konkursem powiatowym  organizowanym po raz drugi.   To turniej dla uczniów szkół gastronomicznych  pozwalający na doskonalenie umiejętności praktycznych, rozwijanie uzdolnień i zainteresowań kulinarnych.
Tematem tegorocznego II powiatowego konkursu o tytuł Master Chef Powiatu Bytowskiego był:   
-sandacz i warzywa sezonowe w daniu głównym  oraz  truskawki w deserze –
W konkursie wzięło udział 8 uczestników z 4 szkół:Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie I miejsce Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzierzy  II miejsce Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Bytowie (Paulina Lis, Natalia Formela) III miejsce Regionales Berufliches Bildungszentrum Vorpommern-Rügen (Regionalne Zawodowe Centrum Kształcenia Pomorze Przednie – Rugia ), siedziba w Sassnitz IV miejsce

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy 🙂

Kawa i sushi – było pysznie

Kurs baristy odbył się w dniach 8-9.06.2019 r. Został przeprowadzony przez pana Mariusza Grzesika, znakomitego baristę . Młodzież nauczyła się obsługi profesjonalnego sprzętu baristycznego oraz wykonywania kaw rożnego rodzaju, od espresso po smaczne cappuccino z wzorami na piance. Każda z osób obecnych na kursie miała szansę spróbować swoich sił w parzeniu wybranych napojów kawowych, ale także w degustacji swoich pysznych dzieł. Wiedza nabyta w kursie baristy na pewno zostanie wykorzystana przez kursantów w przyszłości!

Tego samego dnia odbył się też kurs sushi, który również odbywał się w wesołej atmosferze. Prowadzący mistrz sushi  przyjechał do nas aż z Rzeszowa i ciekawie prezentował nam  podstawy związane z sushi.  Pierwszego dnia  przedstawił nam historię, rodzaje i formy sushi  oraz sposób jedzenia . Drugiego dania  młodzież wzięła udział w zajęciach praktycznych i  samodzielnie robiła  sushi.

Kursy  były  fantastyczne, panowie prowadzący z niesamowitym poczuciem humoru dzielili się swoja wiedzą i doświadczeniem.  A dobra atmosfera sprzyjała przyswojeniu wiedzy, która zostanie w głowie na całe życie.

X POWIATOWY KONKURS FOTOGRAFICZNY

W maju 2019r. zorganizowany został przez Powiatowy Młodzieżowy Dom Kultury w Miastku X POWIATOWY KONKURS FOTOGRAFICZNY. Temat konkursu brzmiał:„FAUNA I FLORA POWIATU BYTOWSKIEGO”, zaś jego celem była popularyzacja walorów przyrodniczych powiatu bytowskiego, kształtowanie wśród dzieci i młodzieży aktywnej postawy obserwatora przyrody, zachęcenie do fotografowania otaczającej nas najbliższej przyrody, a także rozwój wrażliwości artystycznej.

Miło nam poinformować, iż dwie uczennice z naszej szkoły zostały wyróżnione:

Krefta Katarzyna z klasy I TE zajęła 3 miejsce, zaś Kobus Aleksandra również z klasy I TE uzyskała wyróżnienie Serdecznie gratulujemy

Młodzi Lean Thinkerzy!

W poniedziałek trzy dziesięcioosobowe drużyny z naszej szkoły brały udział w finałach programu Młody Lean Lider na Uniwersytecie Gdańskim.

To wydarzenie było zwieńczeniem 9-cio miesięcznych zmagań młodzieży przez zakamarki Lean Thinking.

Podczas finałów 17 najlepszych grup uczniów (w tym MY!) spośród 1000 uczniów z całej Polski prezentowało zrealizowane projekty doskonalące na bazie procesu produkcyjnego, zaprojektowane własne gry symulacyjne opisujące zaobserwowane procesy w przedsiębiorstwach, a także taniec bojowy Haka Dance!

Gratulujemy wyników!