Klasa III TH zajmuje się obecnie na zajęciach zawodowych m.in. gotówkowymi formami rozliczeń. Jako przyszli biznesmeni będą ponosić pełną odpowiedzialność materialną za stan gotówki oraz za prawidłowość operacji kasowych. Zobaczcie jak miło spędzają czas na lekcjach i jakie strumienie pieniężne przepłynęły przez tester banknotów w naszej pracowni.
Archive for: listopad 2019
II TS w Trójmieście
Dnia 12.11.2019 r. klasa II TS wybrała się na wycieczkę do Trójmiasta. Głównym celem było poszerzenie wiedzy z poszczególnych tematów: ubezpieczenie, hejt oraz technologie transportu. Plan wycieczki był podzielony na dwie części. W pierwszej części udaliśmy się do firmy ubezpieczeniowej 'Ergo Hestia’. Tam mogliśmy poznać historię rozwoju firmy oraz wszystkie obiekty, które powstały dzięki inwestycjom założycieli „Ergo Hestia”. Po zapoznaniu się z teorią, zostaliśmy podzielni na 5 grup. Zadaniem każdej z nich było stworzenie nowego przedmiot ubezpieczenia. Bardzo podobała nam się forma takiej nauki, ponieważ mogliśmy być kreatywni, ale i dużo się przy tym dowiedzieć. Po skończeniu prezentacji naszych pomysłów, dostaliśmy w prezencie gadżety. Na koniec udaliśmy się na sponsorowany przez firmę obiad. Posiłek jedliśmy – co było dla nas zaskoczeniem i odmianą – w prywatnym bufecie firmy. Przebywali tam wyłącznie pracownicy 'Ergo Hestii’. W drugiej części wycieczki, zostaliśmy ponownie podzieleni na dwie grupy. Pierwsza z nich udała się do Samurai Labs, pierwszego polskiego laboratorium walczącego z cyberprzemocą za pomocą sztucznej inteligencji. Dzięki założycielowi Michałowi Wroczyńskiemu nauczyliśmy się, że porażka to nic złego, nie powinna nas blokować tylko napędzać do dalszego działania. W dalszej części, rozmawialiśmy na temat hejtu i jego wpływie na ludzi. Poznaliśmy boty, które są używane do odpisywania osobom hejtującym w Internecie. Z pomocą własnej wyobraźni, mogliśmy wymyślić teksty, które mogłyby być użyte jako wiadomość bota. Na koniec spotkania pani Patrycja Tempska opowiedziała nam o projekcie „Business Week”. Każdy, kto jest zainteresowany tym projektem, może o nim poczytać na stronie Facebook’a Gdańsk Business Week. Firma Samurai Labs poinformowała nas również o możliwości sfinansowania nam udziału w projekcie. W tym samym czasie druga grupa udała się do WSAiB w Gdyni gdzie uczestniczyła wykładzie. Studenci trzeciego roku przybliżyli nam realia nauki na uczelni ze swojej własnej strony. Wykładowcy przedstawili nam kierunki studiów oraz kilka nowoczesnych technologii wykorzystywanych w transporcie. Zaimponował nam fakt, iż jeden z wykładowców był magistrem inżynierii z umiejętnością przeprowadzenia wykładu w języku angielskim i hiszpańskim.
Za zorganizowanie wycieczki, chcielibyśmy szczególnie podziękować Fundacji Inspirujące Przykłady koordynowane przez pana Leska Szmidtke
Hotelowe inspiracje
Założyć własną firmę czy pracować na etacie? Jak dbać o bezpieczeństwo? Jakie cechy powinien mieć przedsiębiorca i pracownik? Czy ja je mam? Co jest istotne w relacjach szef-pracownik? Na takie pytania próbowaliśmy odpowiedzieć my – uczniowie klasy II technikum hotelarstwa i obsługi turystycznej w trakcie wycieczki do Gdańska.
Wycieczka była podzielona na dwie części: wizytę w Klubogalerii „Bunkier” oraz zajęcia warsztatowe w hotelu Hampton by Hilton i Craft Beer Central Hotel.
Pani Sylwia Pryzińska, właścicielka klubu Bunkier, opowiedziała nam dlaczego i jak założyła własną firmę, omówiła wady i zalety pracy w branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, podała praktyczne wskazówki dotyczące organizacji pracy, tworzenia relacji z pracownikami i klientami. Spotkanie z Panią Sylwią można podsumować stwierdzeniem: „Warto ryzykować by realizować własne marzenia”.
Bardzo inspirujące były także spotkania z pracownikami hoteli i zajęcia praktyczne. W hotelu Hampton by Hilton pracowaliśmy w grupach jako pracownicy recepcji, restauracji i housekeepingu. W Central Hotelu przygotowywaliśmy salę konferencyjną oraz nakrywaliśmy stół, przy którym następnie wspólnie zjedliśmy dwudaniowy obiad serwowany przez nasze koleżanki.
Menedżerowie hoteli przedstawili tendencje na rynku pracy branży HGT i nie mamy wątpliwości, że najważniejsze są profesjonalizm, zaangażowanie i znajomość języków obcych.
Za hotelowe inspiracje dziękujemy Fundacji Inspirujące Przykłady i jej Prezesowi Panu Leszkowi Szmidtke. Dzięki tej wycieczce przekonaliśmy się, że wybrany przez nas kierunek nauki daje ogromne możliwości pracy i rozwoju zawodowego.
XVIII Konkurs Kulinarny o Puchar Starosty Rugii
9 listopada 2019 roku Zuzanna Kąkol i Agata Żarska z klasy II TŻ przygotowywane przez panią Sylwię Furmanek i Marzenę Wnuk Lipinską reprezentowały naszą szkołę w XVIII Konkursie Kulinarnym o Puchar Starosty Rugii, który odbył się w szkole zawodowej w Sassnitz. Konkurencja była ogromna. W jury zasiadali kucharze z Zrzeszenia Kucharzy na Wyspie Rugii oraz nauczycielka z naszej szkoły pani Marzena Wnuk Lipinska. Celem konkursu było sporządzenie menu dla 8 osób, składającego się z:
– zimnej przystawki – sushi
– zupy – krem z dyni z dodatkiem
– dania głównego – udziec sarny, kapusta, boczniaki i kluski
– deseru – jabłka, śliwki, wino Porto Dziewczyny z uśmiechem na twarzy w ogromnym stresie przez 10 godzin dzielnie sporządzały dania konkursowe. Ostatecznie Zuza zajęła II miejsce, a Agata III miejsce. Gratulacje !!!
Półfinał Wojewódzkiej Licealiady w Unihokeju
Dnia 06.11.2019r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Bytowie odbył się Półfinał Wojewódzkiej Licealiady w Unihokeju.
Reprezentacja naszej szkoły pokonała drużynę ZSA z Człuchowa 7:0 i tym samym zajęła I miejsce. Dziewczęta awansowały do finału wojewódzkiego, który odbędzie się 13.11.19r. w Wejherowie.
Skład zwycięskiego zespołu:
Daria Cyrson,
Andżelika Kuik Studzińska,
Natalia Pietrasik,
Aleksandra Stadnik,
Sandra Mnich,
Wiktoria Stankowska,
Anna Liszewska,
Paula Orlikowska,
Martyna Broc,
Anna Wnuk Lipińska,
Wiktoria Chamier Gliszczyńska.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów
Finał Powiatowej Licealiady w Drużynowym Tenisie Stołowym
Dnia 05.11.19r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy odbył się Finał Powiatowej Licealiady w Drużynowym Tenisie Stołowym.
Reprezentacja chłopców w składzie: Maciej Żyźniewski, Łukasz Regliński, Franciszek Reszka zajęła II miejsce.
Reprezentacja dziewcząt w składzie: Kinga Gliniecka, Anna Wnuk-Lipinska zajęła III miejsce. Gratulujemy!!!