Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

I POWIATOWE FORUM DYSKUSYJNE

W dniu 06.12.2017 r. odbyło się pierwsze, inaugurujące spotkanie sieci instytucji, pracodawców oraz innych podmiotów zaangażowanych w proces doradztwa edukacyjno-zawodowego. Forum zostało zorganizowane w Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie.

Tematem przewodnim forum było omówienie istoty procesu edukacyjno- zawodowego oraz przedstawienie aspektu bardzo ważnej współpracy między dyrektorami szkół, pracodawcami, uczniami oraz osobami odpowiedzialnymi za doradztwo zawodowe. Kluczowym punktem był panel dyskusyjny, gdzie zostały poruszone różne aspekty doradztwa edukacyjno-zawodowego z punktu widzenia pracodawców, dyrektorów szkół, ucznia oraz osób odpowiedzialnych za realizację doradztwa na różnych szczeblach administracji samorządowej. Goście, którzy przybyli na spotkanie również wyrażali swoje opinie i poglądy na forum. Po dyskusji wyłoniło się kilka wniosków, które posłużą do dalszych planów odnośnie współpracy zarówno między pracodawcami, szkołami oraz innymi osobami odpowiedzialnymi za proces doradztwa zawodowego młodych osób.

Punktem kulminacyjnym była prezentacja nowej pracowni gastronomicznej. Uczniowie klasy II i III technikum żywienia pod okiem nauczycielek zabrali uczestników spotkania w ciekawą podróż kulinarną po świecie, przedstawiając tajniki wybranych kuchni świata.

Podczas prezentacji zdolna młodzież Ekonoma przyrządzała przepyszne dania. Francuska zupa cebulowa, hiszpańskie tapas, włoska pizza, amerykańskie muffiny i nasza kaszubska kiszka zachwycały nie tylko smakiem, ale i estetyką podania.

 

Comments are closed.