Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Finał ogólnopolskiego konkursu „Gotuj lokalnie” w Warszawie

16 października 2015 r. w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Gotuj lokalnie”. W kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 70 zgłoszeń. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. III TŻiUG: Agnieszka Pluto-Prądzyńska i Anna Warnke. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki lub deseru oraz dania głównego z wykorzystaniem wieprzowiny, polskich kasz oraz produktów regionalnych.

Prace uczniów oceniało znakomite jury:

  • Teo Vafidis – szef kuchni i ekspert kulinarny, ambasador kultury greckiej
  • Giancarlo Russo – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, ambasador kuchni włoskiej
  • Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej

Jury zwracało uwagę na smak, aromat, prezentację potraw oraz wykorzystanie produktów regionalnych. Mimo iż, dziewczęta nie zajęły miejsca na podium, cieszy fakt, że zostały finalistkami tak trudnego konkursu. Dodatkową atrakcją były pokazy sztuki kulinarnej szefów kuchni wchodzących w skład jury. Zdobyte doświadczenie i wiedzę uczennice wykorzystają w innych konkursach oraz na egzaminie zawodowym.

Comments are closed.