Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Konkurs kulinarny o Puchar Starosty Rugii

W sobotę 6 listopada w partnerskiej Szkole Zawodowej na Rugii odbył się 14 konkurs kulinarny o Puchar  Starosty Rugii. Po raz pierwszy do rywalizacji w tym konkursie stanęły uczennice naszej szkoły.

Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu, rozpoznaniu produktów oraz  przygotowaniu 4-daniowego menu dla 8 osób i obsłudze konsumenta. Do rywalizacji przystąpiło 7 drużyn reprezentujących  najbardziej renomowane restauracje i hotele na wyspie Rugii oraz uczennice naszej szkoły z  klasy IV TZiUG:

Weronika Felska – sporządziła menu składające się z następujących potraw:

Przystawka zimna

Carpaccio z kaczki skropione sosem z porto i malin z musem z wątróbki

Zupa

Zupa rybna z akcentem kokosu

Dani główne

Comber z sarny z aksamitnym sosem śliwkowym w połączeniu z pieczarkami i listkami szpinaku na puree z pieczonej dyni

Przystawka

Słodkie trio – puree z gruszki, pasta z camembertu i temperowana czekolada w towarzystwie karmelizowanej figi

Marta Reca – jej zadaniem było nakrycie stołu bankietowego na uroczystą kolację dla 6 osób i kompleksowa obsługa gości podczas przyjęcia.

Uczennice oprócz umiejętności praktycznych musiały wykazać się wiedzą teoretyczną  z przedmiotów zawodowych oraz dobrą znajomością języka niemieckiego.  Udział w konkursie okazał się dla nich ogromnym przeżyciem i niezapomnianym doświadczeniem .W rezultacie zdobyły 4 miejsce, a nasza szkoła otrzymała już zaproszenie do udziału w przyszłorocznym  konkursie.

Comments are closed.