Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

WIELKIE WYDARZENIE W EKONOMIE!

WIELKIE WYDARZENIE W EKONOMIE !
6 czerwca w naszej szkole odbył się po raz pierwszy POWIATOWY KONKURS KULINARNY O TYTUŁ MASTERCHEF POWIATU BYTOWSKIEGO.  Organizatorem tego przedsięwzięcia było Starostwo Powiatowe i ZSE­-U. Tematem głównym konkursu były

dorsz, kasza w daniu głównym, rabarbar, czekolada w deserze.

W konkursie wzięły udział szkoły kształcące w kierunku gastronomicznym
z powiatu bytowskiego oraz partnerska szkoła z Rugii w Niemczech. W jury zasiadali uznani restauratorzy i szefowie kuchni:

Sławomir Miotk szef kuchni restauracji Stary Browar w Kościerzynie i restauracji
w Pałacyku Lisewo

Tomasz Szydzikowski szef kuchni restauracji Zielona Brama w Przywidzu i restauracji Zamek w Bytowie

Jarosław Rahn właściciel restauracji Jaś Kowalski w Bytowie

Harald Golinsky przewodniczący Stowarzyszenia Kucharzy na Rugii, Niemcy

Mimo wielu emocji, uczniowie pracowali w skupieniu a rywalizacja była zacięta. Jak mówił Przewodniczący jury walka była wyrównana, ale zgodnie z zasadami należało wyłonić zwycięzców. Z dumą przedstawiamy wyniki:

I miejsce: Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. St. Staszica w Bytowie

II  miejsce Regionales Berufliches Bildungszentrum Vorpommern-Rügen, Sassnitz

III  miejsce Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzierzy

Wyróżnienie Szkoła Branżowa w Bytowie

Wszystkim uczniom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów

 

 

Comments are closed.