WIELKIE WYDARZENIE W EKONOMIE !
6 czerwca w naszej szkole odbył się po raz pierwszy POWIATOWY KONKURS KULINARNY O TYTUŁ MASTERCHEF POWIATU BYTOWSKIEGO. Organizatorem tego przedsięwzięcia było Starostwo Powiatowe i ZSE-U. Tematem głównym konkursu były
dorsz, kasza w daniu głównym, rabarbar, czekolada w deserze.
W konkursie wzięły udział szkoły kształcące w kierunku gastronomicznym
z powiatu bytowskiego oraz partnerska szkoła z Rugii w Niemczech. W jury zasiadali uznani restauratorzy i szefowie kuchni:
Sławomir Miotk szef kuchni restauracji Stary Browar w Kościerzynie i restauracji
w Pałacyku Lisewo
Tomasz Szydzikowski szef kuchni restauracji Zielona Brama w Przywidzu i restauracji Zamek w Bytowie
Jarosław Rahn właściciel restauracji Jaś Kowalski w Bytowie
Harald Golinsky przewodniczący Stowarzyszenia Kucharzy na Rugii, Niemcy
Mimo wielu emocji, uczniowie pracowali w skupieniu a rywalizacja była zacięta. Jak mówił Przewodniczący jury walka była wyrównana, ale zgodnie z zasadami należało wyłonić zwycięzców. Z dumą przedstawiamy wyniki:
I miejsce: Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. St. Staszica w Bytowie
II miejsce Regionales Berufliches Bildungszentrum Vorpommern-Rügen, Sassnitz
III miejsce Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzierzy
Wyróżnienie Szkoła Branżowa w Bytowie
Wszystkim uczniom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów