Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Bitwy na drobiowe smaki

14-16 grudnia 2021 roku, na terenie Instytutu Kulinarnego Transgourmet w  Warszawie odbyła się finałowa potyczka „Bitwy na drobiowe smaki” – ogólnopolskiego konkursu kulinarnego odbywającego się pod Patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz EURO-TOQUES POLSKA.
Do boju o tytuł Mistrza Drobiowego Smaku stanęli laureaci konkursów regionalnych – 13 drużyn z całej Polski. Województwo pomorskie reprezentowali uczniowie naszej szkoły z klasy trzeciej TŻ Hania Szul i Bartosz Łojek . Pierwszego dnia odbyła się integracja zespołu i spotkanie ze znanym z telewizji dietetykiem Agnieszka Piskałą. Drugiego dnia odbyły się eliminacje do ścisłego finału, trzeba było przygotować potrawy według opracowanych wcześniej receptur tj. przystawka, zupa, danie główne. Wszyscy uczestnicy sprawili się na medal, przygotowując obłędnie smaczne, przepięknie podane dania, w których pierwsze skrzypce grał – oczywiście kurczak. Konkurencja była ogromna, poziom bardzo wysoki.  Do ścisłego finału nie przeszliśmy, ale zdobyliśmy to co najcenniejsze wiedzę i doświadczenie. Hani i Bartkowi gratulujemy, bo znaleźć się finale konkursu ogólnopolskiego to ogromny sukces.

Comments are closed.