Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Kolejny sukces Ekonoma

W sobotę 19 listopada w partnerskiej Szkole Zawodowej na Rugii odbył się 15 konkurs kulinarny o Puchar  Starosty Rugii. Po raz drugi zaproszono nas do rywalizacji. Zadanie konkursowe polegało na rozwiązaniu testu, rozpoznaniu produktów oraz  przygotowaniu 4-daniowego menu dla 8 osób  w konkursie udział wzięła  młodzież z najbardziej renomowanych  restauracji  na wyspie Rugii oraz  nasza uczennica z klasy II TŻiUG Hanna Szczerba, która sporządziła menu składające się z następujących potraw:

Przystawka zimna- Śledź w trzech smakach na bazie z pumpernikla

Zupa- Consomme z  ravioli nadziewanym  porem i  szpinakiem

Danie główne- Rumsztyk z sosem piwnym podany na puree francuskim z kapustą i dynią w otoczeniu boczniaka  mikołajkowego

Deser- Mus z kaszy manny w czekoladzie z sosem śliwkowym i karmelizowanym jabłkiem

Wszystkie receptury potraw konkursowych opracowała uczennica IV klasy Agnieszka Pluto Prądzińska, która miała reprezentować nasza szkołę w tym  konkursie. Niestety z przyczyn zdrowotnych, nie mogła wziąć udziału i trzeba było szukać godnego zastępcy. Spośród wielu uczniów technikum żywienia Wybraliśmy Hanię Szczerba, która bez wahania podjęła się tego wyzwania.

Udział w konkursie był dla niej szkołą życia, ponieważ na przygotowanie miała zaledwie trzy dni.

Hania zauroczyła jury  wspaniałymi daniami, ale też prawdziwą pasją do gotowania oraz uśmiechem na twarzy.  Udział w konkursie okazał się ogromnym przeżyciem i niezapomnianym doświadczeniem. W rezultacie Hania  zajęła III miejsce oraz otrzymała atrakcyjne nagrody: puchar, 100 euro  i profesjonalny zestaw do carvingu.

Gratulujemy i czekamy na kolejne sukcesy.

 

Comments are closed.