Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Archive for: październik 2014

Spotkanie z Subiektywnym Przewodnikiem

W ostatni dzień października uczniowie klasy I HOT/TOT mieli wyjątkową okazję uczestniczenia w spotkaniu z pasjonatką historii Gdańska, świetnym przewodnikiem miejskim, Panią Danutą Płuzińską, która w bardzo ciekawy i barwny sposób przybliżyła uczniom informacje o „Opowiadaczach Historii po Dolnym Mieście w Gdańsku”. Zaprezentowała również wydane drukiem trzy „Subiektywne Przewodniki  po Dolnym Mieście w Gdańsku” zawierające trasy wycieczkowe, stare zdjęcia, opisy miejsc a także wywiady z mieszkańcami.  Więcej informacji o Opowiadaczach Historii można znaleźć na portalu społecznościowym https://www.facebook.com/opowiadaczehistorii.

 

Moje zamiłowanie do fotografii

Marta Jereczek

Wycieczka do „Kaszubskiego Boru”

W dniu 24.10.2014r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, na zaproszenie menadżera zwiedzili ośrodek wypoczynkowy „Kaszubski Bór” w Sominach. Młodzież wzięła udział w wykładzie i pokazie kulinarnym prowadzonym przez szefa kuchni. Miłą niespodzianką było zaproszenie do restauracji, gdzie uczniowie zostali poczęstowani gorącą zupą, a na deser zjedli racuchy z jabłkami. Uwieńczeniem wycieczki, było zwiedzanie stadniny koni i przejażdżka wozem konnym.

Spotkanie w firmie handlowej Demax sp. j.

W dniach 17.10 i 24.10 uczennice klasy III HOT uczestniczyły w zajęciach „Rodzaje i zastosowanie łóżek, materacy i bielizny pościelowej w obiektach hotelarskich”.
Zajęcia odbyły się w firmie handlowej Demax sp. j. w Bytowie. Właściciele firmy Państwo Czesława i Dominik Nowaccy przedstawili szeroki asortyment łóżek i materacy, zasady doboru pościeli i elementów dekoracyjnych.
Uczennice miały okazje poczuć na własnych kręgosłupach różnice między materacami:
-sprężynowymi,
-silikonowymi,
-kokosowymi i innymi.
Na tych spotkaniach przyszłe hotelarki dowiedziały się na co zwracać uwagę wybierając produkty do jednostek mieszkalnych w kwaterach agroturystycznych, pensjonatach i hotelach.

Spotkanie z abp Tadeuszem Gocłowskim

Dnia 30 października 2014 r. odbyło się spotkanie z abp Tadeuszem Gocłowskim, tematem przewodnik spotkania był „Kościół i jego rola w drodze do demokracji”.

Wyjazd branżowy do Gdańska

Dnia 28 października uczniowie klasy 2 TOT/HOT uczestniczyli w wycieczce branżowej do Gdańska. Już w czasie podróży autokarem uczniowie opowiadali o ciekawych miejscach Kaszub. Pobyt w Trójmieście rozpoczęli od wizyty w Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, w której zostali profesjonalnie i ciepło przyjęci. Uczniowie klasy turystycznej wcielili się w rolę przewodników, oprowadzając po centrum Gdańska i opowiadając o najważniejszych zabytkach w j. polskim,  niemieckim, angielskim a także w j. rosyjskim. Kolejnym punktem pobytu była wizyta w 4-gwiazdkowym Hotelu Gdańsk. Bez wątpienia była to wspaniała, nie tylko przygoda, ale przede wszystkim praktyczna lekcja dla przyszłych przewodników, touroperatorów oraz hotelarzy.

 

Kolejny sukces naszych uczniów!

Agnieszka Pluto Prądzyńska zajęła 3 miejsce a Weronika Felska 4 na konkursie kulinarnym pt. ”Ryba słodkowodna dawniej i dziś” organizowanym przez Lokalną Grupę Rybacką „Pojezierze Bytowskie” i Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Uczennice przygotowały: „ Chrupiące sakiewki z wędzonym pstrągiem i gruszką, otulone porem w duecie sosu cytrynowego i żurawinowego” oraz „Lekkie ciastko z pstrąga z aksamitnym sosem”.

Uczennicom gratulujemy sukcesu!

Spotkanie z abp Tadeuszem Gocłowskim

Informujemy, że 30 października br. (czwartek)  o godz. 11.00 w sali sportowej naszej szkoły odbędzie się bardzo ważne spotkanie księdza abp Tadeusza Gocłowskiego z uczniami naszej szkoły. Tematem spotkania będzie „Kościół i jego rola w drodze do demokracji”. Wszystkich zainteresowanych, a w szczególności rodziców uczniów naszej szkoły serdecznie zapraszamy.

W dniu 22 października 2014 r. odbędzie się rekrutacja osób do Centralnego Rejestru Niespokrewnionych Dawców Szpiku.

Akcja szpik -Bytów – KLIKNIJ

 

Pasowanie na kucharza uczniów klasy I TŻiUG

W trakcie obchodów Dnia Edukacji Narodowej odbyło się po raz pierwszy w naszej szkole pasowanie uczniów klasy
I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na kucharza. Młodzież uroczyście założyła czepki kucharskie oraz otrzymała „złote łyżki”. Na galę zostali zaproszeni rodzice, przedstawiciele lokalnych restauracji i dyrekcja szkoły.