Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


              
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Archive for: listopad 2021

SUKCESY NASZYCH UCZNIÓW W KONKURSIE KULINARNYM NA RUGII!

Już po raz piąty uczniowie naszej szkoły wzięli udział
w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym o Puchar Starosty Rugii. I po raz kolejny wrócili z nagrodami.

Zuzia Kąkol z klasy IV TŻ zajęła II miejsce a Bartosz Łojek z klasy II TŻ III miejsce.

Uczestnicy kulinarnych zmagań musieli przygotować przekąskę, zupę, danie główne i deser oraz  obowiązkowo użyć kilku składników w swoich daniach a są to min. przegrzebki,  cielęcina , grzyby shiitake. Każde danie należało wydać w ośmiu porcjach. W jury zasiadali doświadczeni szefowie kuchni i znawcy sztuki kulinarnej, więc emocje były duże! 

Jeszcze raz dziękujemy panu Mariuszowi Sulikowskiemu szefowi kuchni z restauracji Stacja Smaku za pomoc w przygotowaniach do konkursu.

MIĘDZYNARODOWY KONKURS KULINARNY ZBLIŻA SIĘ WIELKIMI KROKAMI !!!

Już za tydzień uczniowie Zuzanna Kąkol z kl. IV TŻ i Bartosz Łojek z klasy III TŻ będą reprezentować  naszą szkołę w konkursie kulinarnym na wyspie Rugia w Niemczech. Uczestnicy kulinarnych zmagań muszą przygotować przekąskę, zupę, danie główne i deser oraz  obowiązkowo użyć kilku składników w swoich daniach a są to min. przegrzebki,  cielęcina , grzyby shiitake. Każde danie należy wydać w ośmiu porcjach. W jury zasiadać będą doświadczeni szefowie kuchni i znawcy sztuki kulinarnej, więc emocje są duże! Aby podołać tak wielkiemu wyzwaniu poprosiliśmy o pomoc w przygotowaniach szefa kuchni Pana Mariusza Sulikowskiego z restauracji Stacja Smaku . Jego fachowa wiedza i doświadczenie pomogły stworzyć wyrafinowane i smaczne dania konkursowe. Dlatego zarówno uczniowie jak i opiekunowie serdecznie dziękują Panu Mariuszowi i Stacji Smaku za poświęcony czas i pracę.

Akcja honorowego oddawania krwi w Ekonomie

W środę 3 listopada odbyła się kolejna akcja honorowego oddawania krwi. Do akcji zarejestrowały się 43 osoby, z czego po badaniu lekarskim 31 dawców oddało krew. Warto podkreślić, że zdecydowana większość uczniów uczyniła to po raz pierwszy w życiu.
Wszystkim krwiodawcom, którzy oddali krew DZIĘKUJEMY.
Następna akcja zaplanowana jest na luty 2022r.

„Poznaj Polskę”

W dniach 22.10-24.10.2021 młodzież z klas 4 wraz z paniami Ela Pałasz, Hania Finster Wirkus, Nadzieja Pałasz zwiedzała Warszawę w ramach projektu „Poznaj Polskę”.
Pierwszego dnia – 22.10.21r – uczestnicy wycieczki zwiedzili Historyczny zespół miasta z traktem królewskim. Tego dnia uczniowie z opiekunami odwiedzili jeszcze Zespół Zabytkowych Cmentarzy Wyznaniowych na Powązkach

23.10.21r uczestnicy wycieczki odwiedzili Muzeum Niepodległości -Muzeum Więzienia Pawiak. Zainteresowaniem młodych ludzi cieszyło się też Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Tego dnia młodzież odwiedziła jeszcze Wilanów.

Ostatniego dnia wycieczki 25.10.21r uczniowie z opiekunami zwiedzili letnią rezydencję króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, czyli Łazienki.